Rug

De rug bestaat uit 33 wervels: 7 halswervels, 12 ruggenwervels, 5 lendenwervels, 5 heiligbeenwervels en 4 stuitbeenelementjes. Samen vormen zij de S-vormige wervelkolom. Wervels zijn een soort op elkaar gestapelde blokjes, met elkaar verbonden door facetgewrichten die zorgen voor de beweeglijkheid van de rug.

 

Tussen de bovenste 24 wervels bevinden zich de tussenwervelschijven, 'schokbrekers' van elastisch kraakbeen. Wanneer je bijvoorbeeld naar voren buigt, wordt de tussenwervelschijf aan de voorkant sterk samengedrukt. Dankzij de zachte kern in het midden kan deze druk goed worden opgevangen en uiteindelijk worden verdeeld over de buitenste ringen. Spieren, banden en pezen helpen de wervelkolom overeind te houden. De wervels op hun beurt beschermen het ruggenmerg. Daarin bevinden zich zenuwbanen, die de hersenen met de rest van het lichaam verbinden.

 

Spit
Spit, officiele naam Lumbago, is een plotselinge lage rugpijn in de lendestreek. Die treedt meestal op na een verkeerde beweging of zware belasting van de rug. Daarbij ontstaat het gevoel dat de rug niet meer kan worden bewogen (de zogenaamde blokkade). De pijn blijft lokaal en straalt niet uit naar de benen. ( fysiotherapie Gouda ).

 

Ischias
Wanneer een zenuw in de wervelkolom geprikkeld raakt, veroorzaakt dit pijn die kan uitstralen naar de benen. Vaak treden tintelingen op of zelfs krachtverlies. We spreken dan van ischias.

 

Hernia
De meest voorkomende rugproblemen hebben te maken met een zware en ongelijkmatig verdeelde druk op de tussenwervelschijven. Omdat een gezonde tussenwervelschijf oersterk is, kan ze een eenmalige overbelasting gerust aan. Maar een langdurige zware en eenvormige druk (bijvoorbeeld lang zitten of lang staan) kan tot ernstige beschadigingen leiden, zoals een scheur in de buitenring van de tussenwervelschijf. Als de kern van de schijf daardoor uitstulpt, is er sprake van een discus hernia. Dit kan zowel in de nek als in de rug ontstaan.

 

In het kader van de samenwerking tussen GRTC Excelsior en FysioVisiq hebben wij een artikel geschreven over de preventie en behandeling van lage rug klachten bij wielrenners. Daarbij horen enkele oefeningen die u kunt doen om klachten te voorkomen en/of te verminderen. De oefeningen vindt u hier. Voor vragen over deze oefeningen of de opbouw hierin, kunt u contact met ons opnemen.