Elleboog

De elleboog kent een aantal veel voorkomende aandoeningen als de tenniselleboog, de golferselleboog en diverse breuken van de elleboog.

 

Tenniselleboog
Een tenniselleboog of tennisarm geeft pijn aan de buitenkant van de elleboog, bijvoorbeeld wanneer u uw hand dichtknijpt, uw pols naar achteren buigt en uw onderarm naar buiten draait. Het draaien van schroeven, uitwringen van een handdoek, het optillen van een kind of een backhandslag bij tennis zorgen voor een stekende, afwisselend zeurende pijn.  Soms kan de pijn ook uitstralen. Daarbij is er sprake van spierzwakte, een hoge spierspanning in de onderarm en een bewegingsbeperking van de elleboog en/of pols.Het ontstaan van een tenniselleboog is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk zijn de onderarmspieren die aan de buitenkant van de elleboog vastzitten, overbelast. Dit kan gebeuren wanneer u met uw pols voortdurend dezelfde beweging herhaalt (schilderen, werken op de computer) of door plotselinge, zware belasting van spieren die niet warm zijn, zoals tijdens tennis  zonder goede warming up.

 

Golferselleboog
De golferselleboog lijkt op de tenniselleboog – het pijnlijke gebied bevindt zich nu echter aan de  binnenkant van de elleboog. Deze worden verergerd als u uw pols naar binnen buigt.