'16 procent lage rugklachten blijkt reumatische aandoening'

24-07-2015


Zo'n 16 procent van de mensen die bij de huisarts aankloppen met chronische lage rugklachten, blijkt last te hebben van de reumatische aandoening axiale spondyloartritis. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Lonneke van Hoeven van het Erasmus MC. Axiale spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische ziekten die wordt gekenmerkt door een ontsteking in de wervelkolom. De ziekte van Bechterew is de meest uitgesproken variant in die groep.

 

De patiënten zouden allemaal naar een reumatoloog moeten worden doorverwezen, stelt Van Hoeven. Dit omdat de ziekte tegenwoordig goed te behandelen is met ontstekingsremmers of zogenoemde biologicals. Dit zijn biologische reumaremmers die geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan.

 

Jaarlijks komen meer dan honderdduizend mensen met klachten over de lage rug bij de huisarts. Van Hoeven was daarom benieuwd of een deel van die klachten door reuma verklaard konden worden.

 

Oefentherapie

 

"Axiale spondyloartritis is nooit eerder onderzocht, omdat dit tot voor kort moeilijk op te sporen was in een vroeg stadium", zegt Van Hoeven. "Inmiddels weten we dat de aandoening met oefentherapie en een langdurige kuur van ontstekingsremmende pijnstillers te behandelen is." Als die niet helpen, kunnen de biologicals worden voorgeschreven.

 

Van Hoeven heeft daarom een eenvoudige vragenlijst ontwikkelt die huisartsen helpt bij het beoordelen van de rugklachten, en de wijst op de mogelijke rol die axiale spondyloartritis speelt. "Als twee van de vier vragen met 'ja' worden beantwoord, kan de huisarts de patiënt doorverwijzen naar een reumatoloog." Als de vragenlijst goed werkt, kan deze mogelijk worden meegenomen in het protocollenboek van de huisartsen, zegt Van Hoeven.

 

Bron: www.nu.nl