Uitzending TROS Radar over COPD onderzoek

03-03-2020

FysioVisiq heeft vanuit de COPD-revalidatiegroepen een aantal mensen benaderd om mee te werken aan dit onderzoek en heeft hiervoor (anonieme) gegevens aangeleverd.

Op maandagavond 17 februari heeft AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteed aan de onderzoeksresultaten van het onderzoek van de Vereniging Fysiotherapie & Wetenschap.
De resultaten van dit onderzoek zijn bekend gemaakt en besproken. Het onderzoek is opgestart vanwege de wijziging in de vergoeding voor COPD die vanaf 2019 vanuit de basisverzekering is.


Het was zeker de moeite waard om naar deze uitzending te kijken! Klik hier en kijk de uitzending terug vanaf minuut 33:37u. Lees onderaan dit bericht waarom Radar hier aandacht aan besteedt.


Bij FysioVisiq zijn Rozemarijn Brinkman en Sandra de Klerk de COPD fysiotherapeuten.

 

    Radar.avrotros.nl:

Het aantal behandelingen fysiotherapie waar COPD-patiënten vergoedingen voor krijgen is sinds kort teruggeschroefd. COPD is een ernstige longaandoening, gepaard met ontzettend veel benauwdheid. De vergoeding is aangepast op advies van het Nederlands Zorginstituut. Volgens die instantie is het niet wetenschappelijk bewezen dat fysiotherapie op de lange termijn en met een hogere frequentie helpt bij COPD-patiënten.

Martin Keesenberg van de Vereniging Fysiotherapie en Wetenschap deed daar een jaar lang onderzoek naar en vergeleek de ontwikkelingen van 281 patiënten met ernstige COPD. Hij splitste de groep op in tweeën; de ene helft kreeg een keer in de week fysiotherapie en de andere helft twee keer. Zijn conclusie: de patiënten met minder fysiotherapie krijgen eerder longontsteking, gebruiken meer medicatie en worden eerder opgenomen in het ziekenhuis.

Waarom wordt de vergoeding voor het aantal behandelingen fysiotherapie dan toch minder?