Krachttraining voor ouderen

28-01-2020

Onderzoek krachttraining tegen val-ongevallen


Een groep sporters in de leeftijd 70+ doet tien weken lang twee keer per week aan krachttraining. Ze nemen deel aan een onderzoek van Gijs Smithuis om te bekijken of het hebben van meer spierkracht bijdraagt aan het verminderen van de kans om te vallen. De uitkomsten gebruikt Gijs in zijn scriptie voor de master opleiding geriatrisch fysiotherapeut.


Toename val-ongevallen
De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat door een val om het leven kwam met 40% toegenomen. De ernst van het probleem rond vallen blijkt uit het grote aantal doden, ziekenhuisopnamen, spoedeisende hulpbehandelingen (SEH) en de hoge directe medische kosten. Het gaat vooral om ouderen. In 2016 was driekwart van de overledenen 80 jaar of ouder. De stijging van het aantal dodelijke vallen is het grootst bij de groep 90-plussers (CBS 2017).


Doel onderzoek
Het is bekend dat verminderde spierkracht een relatie heeft met valincidenten. Om een bijdrage te leveren aan het verminderen van het aantal slachtoffers onder ouderen, is onlangs een onderzoek van start gegaan. 

Doel van dit onderzoek is om te kijken welk effect krachttraining heeft op de hoeveelheid explosieve spierkracht van 70- en 80-jarigen. Op de lange termijn kan vervolgens worden bekeken of er een verband is tussen spierkrachttraining en een afname van de kans om te vallen en hoe het bijdraagt aan valpreventie.


Krachttraining
Bij de krachttraining liften de deelnemers 80% van wat ze maximaal aankunnen. Oefeningen zijn onder andere de deadlift, squat en lunges.