Oefentherapie bij zwangerschap

02-09-2019


Oefentherapie bij zwangerschap gerelateerde bekkenklachten of ter preventie van fysieke klachten tijdens en na de zwangerschap.


Tijdens een zwangerschap, de bevalling en de eerste periode hierna verandert er veel in uw lichaam. Deze veranderingen kunnen leiden tot fysieke klachten zoals bijvoorbeeld pijn. Vaak wordt er pijn ervaren bij de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem en/of aan de zijkant van de bovenbenen. Meestal ontstaat deze pijn nadat u (te) lang in dezelfde houding hebt gezeten of gestaan of na (te) zware lichamelijke inspanning (zoals sporten, zwaar werk of veelvuldig (op)tillen van uw kind. Ook kunt u meer moeite krijgen of pijnklachten ervaren met/bij specifieke bewegingen zoals omdraaien in bed, traplopen, in/uit de auto stappen en bij het opstaan uit een stoel.


Bij zwangerschap gerelateerde fysieke klachten is het belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren en eventueel activiteiten aan te passen. Een Oefentherapeut Cesar kan u daarbij helpen. U leert bij oefentherapie om uw lichaam efficiënt en op een juiste manier te belasten door uw houdings- of bewegingsgedrag aan te passen. Door een goede houding tijdens bewegen kunnen klachten verholpen worden, maar ook worden voorkomen in de toekomst.  U leert dagelijkse activiteiten aan te passen naar uw situatie en u krijgt oefeningen voor tijdens en na de bevalling om goed te stabiliseren of te ontspannen. Er wordt in de behandelingen gewerkt aan een balans tussen belasting- en belastbaarheid en spanning en ontspanning. Onze oefentherapeut Noortje Kamermans heeft tijdens haar studie stage gelopen bij een oefentherapiepraktijk gespecialiseerd in zwangerschap gerelateerde klachten en heeft jarenlange ervaring in het trainen van deze doelgroep tijdens sportlessen. Zij heeft hierdoor veel ervaring opgedaan in het behandelen van zwangeren en bevallen vrouwen.