Oefentherapie bij nek/schouderklachten

01-03-2019

Noortje Kamermans vertelt:


"Sinds januari 2019 ben ik als Oefentherapeut Cesar werkzaam bij FysioVisiq. Op de website staat beschreven wat Oefentherapie Cesar inhoudt en wat het voor u kan betekenen.

In de nieuwsbrief van februari 2019 kon u lezen wat Oefentherapie Cesar kan bieden bij rugklachten. U kunt bij mij ook terecht voor klachten aan de nek en/of schouder. In sommige gevallen wordt er een specifieke oorzaak voor deze klachten gevonden. Wanneer een dergelijke oorzaak niet gevonden wordt, is vaak overbelasting of verkeerd gebruik van de nek en/of schouder de oorzaak van uw klachten.

Veel mensen met (overbelastings)klachten aan de nek en/of schouder hebben werkzaamheden met veel herhalende bewegingen, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van de armen. Denkt u bijvoorbeeld aan kappers, cassières, tandartsen/mondhygiënisten en mensen in de zorg. Doordat mensen in deze beroepen veel herhalende bewegingen maken en niet altijd in een handige positie hun werkzaamheden kunnen uitvoeren, kunnen zij klachten gaan ervaren aan de schouders. Nekklachten worden vaak veroorzaakt door langdurig computerwerk, of een baan waarbij veel stress aanwezig is. Ik kan samen met u kijken naar uw klachten en hoe u uw werk uitvoert. Van mij krijgt u dan tips voor een ergonomische werkhouding en er worden oefeningen gedaan om het herstel te bevorderen.


Tijdens mijn opleiding heb ik eerstejaars studenten aan de studie mondzorgkunde begeleid in een preventietraject voor klachten aan nek en schouders. Deze studenten leerden hoe zij ergonomisch kunnen werken, hoe zij een effectief houdings- en bewegingspatroon konden toepassen en zij kregen oefeningen om bepaalde spieren te versterken of te ontspannen. Ook als u nog geen klachten ervaart, maar wel een dergelijk beroep uitoefent, kunt u langskomen voor advies ter preventie van deze klachten."
 

U kunt door uw huisarts of medisch specialist verwezen worden naar Oefentherapie Cesar maar het is ook mogelijk om zelf direct, zonder verwijzing, naar de oefentherapeut te gaan.